De Geschiedenis

De spriet, een lange paal over de Rijpwetering zal weer talloze lokken om de behendigheidsproef uit te voeren om zo elegant, snel en droog mogelijk naar de overkant te komen. De oversteek, die altijd nog een kleine 15 meter bedraagt, heeft in het verleden al menigeen een nat pak gekost.

Het sprietlopen is vrij vertaald van het boogsprietlopen, oorspronkelijk een volksvermaak dat inhield dat men tot aan het eind van de horizontaal liggende glad gemaakte mast moest lopen. De nog oude versie luidt dat het afkomstig is uit vroegere zeeroverskringen. Daar was het een feestelijk spel aan boord van een succesvolle kaping. Feestelijk voor de rovers, niet voor de overmeesterde slachtoffers, want die moesten boven zee op de vooruitstekende boegspriet van het schip balanceren net zo lang tot zij van de spriet afvielen. Dit tot groot vermaak van de varensgasten die niet zo nauw keken naar de consequenties.

Het sprietlopen in Rijpwetering is nu gelukkig op een wat andere leest geschoeid. Een onverwachte duik ten spijt, de deelnemer brengt het er heelhuids vanaf, meestal enthousiast begeleid door supporters. De sfeer is ongedwongen en gezelligheid staat voorop. De Pastoor v/d Plaatstraat waar het evenement plaatsvindt, zal in de middaguren weer veranderen in een genoeglijk toneel van sport en spel met zitjes en muziek en met een hapje en een drankje.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.